Tools

USRŠBIH

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BIH

You are here: Home » Posljednje vijesti » Priručnik za djecu i mlade osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini o prevenciji trgovine ljudima
Srijeda, 17. Jan. 2018.

Priručnik za djecu i mlade osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini o prevenciji trgovine ljudima

E-mail Ispis PDF

Sacuvaj_snove1

Predstavljamo Vam Priručnik za djecu i mlade osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini o prevenciji trgovine ljudima. Trgovina ljudima je stara koliko je stara i ljudska historija. Ropstvo i ropski rad nikada nisu iskorijenjeni. Mijenjali su samo svoje oblike i prilagođavali se društvenim uslovima. 

Trgovina ljudima je vid kriminala, često organiziranog, kroz koji trgovci ljudima stječu ogromne zarade.U nastojanjima da se prevencija trgovine ljudima uvede kao redovna aktivnost u školama i da se školskoj djeci približi tema trgovine ljudima, u okviru Državnog programa za suzbijanje trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, kojeg implementira CRS uz finansijsku pomoć USAID-a, izrađen je ovaj  priručnik za nastavno osoblje, obučen značajan broj nastavnika i održan veliki broj predavanja u školama.

Priručnik će kroz prilagođenu metodologiju i rječnik omogućiti djeci da pravovremeno i ispravno shvate i prepoznaju trgovinu ljudima i njene opasnosti, da saznaju o načinima na koje se mogu oduprijeti pokušajima regrutiranja i mjerama koje mogu poduzeti protiv trgovine ljudima.

Priručnik možete preuzeti OVDJE.