Tools

USRŠBIH

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BIH

You are here: Home » Posljednje vijesti » Saopćenje za javnost
Srijeda, 17. Jan. 2018.

Saopćenje za javnost

E-mail Ispis PDF

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH

Zagrebačka 18, Sarajevo 71000

Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (61) 449 823

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

www.uskoro.ba 

MEDIJIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

Predmet: Saopćenje za javnost


Udruženje za saradnju roditelja i škola u Bosni i Hercegovini (USRŠBIH) povodom tragičnog događaja stradanja četrnaestogodišnjaka Mahira Rakovca u Sarajevu zbog vršnjačkog nasilja najoštrije osuđuje odgovorne za ovaj brutalni nasilni čin. Porodici i roditeljima učenika upućujemo iskreno saučešće.

Pozivamo nadležne organe i institucije da u okviru svojih nadležnosti sprovedu istragu i sankcionišu odgovorne. Ovom prilikom ukazujemo na veliki problem vršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini, te pozivamo roditelje da ne zatvaraju oči, već ulože veću brigu i odgovornost u odgoju svoje djece, te da sarađuju sa školama i adekvatno reaguju na probleme nasilja kod djece i mladih i zajedno sa školama ulože napore da se problemi rješavaju.

Pozivamo škole da odgovorno i ozbiljno pristupe problemu vršnjačkog nasilja. Naše udruženje već dugi niz godina ukazuje na ovaj problem i bavi se njime, urađen je veliki broj istraživanja nasilja među djecom i nad djecom, edukacija, različitih kampanja i aktivnosti. Sve škole su u Bosni i Hercegovini  dobile Kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama i Protokole o postupanju u slučajevima nasilja, te su sva Ministarstva obrazovanja preporučila korištenje ovog Kodeksa u kojem je posebno naglašen dio da škole moraju biti zdravo i sigurno okruženje za djecu. Preporučeni su svi preventivni i interventni postupci radi zaštite od nasilja u školi. Molimo sve škole da primjenjuju smjernice i uputstva, kako bi se nasilje u školama eliminisalo ili smanjilo na najmanju mjeru. Neophodno je raditi i sa žrtvama nasilja i sa počiniocima nasilja, kao i sa roditeljima.

Neka nam ovaj zadnji tragični događaj gubitka mladog života bude zadnja opomena da svi svoj posao radimo odgovorno, i roditelji, i nastavnici i škole, te da zajedno radimo, ne zanemarujemo ovaj problem, i kada se pojavi da ga na vrijeme uočimo i prijavimo, te poduzmemo sve odgovarajuće aktivnosti za njegovo rješavanje.

 

Predsjednik USRŠBIH

Samir Haljeta, prof.