Tools

USRŠBIH

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BIH

You are here: Home » PROJEKTI USRŠBIH » Realizovani projekti » "Roditelji zagovaraju promjene" » « Čista škola- zdrava djeca“
Srijeda, 17. Jan. 2018.

Kampanja « Čista škola- zdrava djeca“

E-mail Ispis PDF


Zajednica Bijelo Polje, Osnovna škola «Bijelo Polje»Mostar 

Kampanja  « Čista škola- zdrava djeca“

 

Problem kampanje:

Osnovna škola „Bijelo Polje“ je škola sa starom tradicijom. Objekat školske zgrade je dograđivan. Problem je stari dio zgrade, potrebno je saniranje kanalizacije i mokrih čvorova. Zbog stare kanalizacije škola je suočena sa izlijevanjem podrumskih prostorija, što utiče na opasnost pojave zaraznih bolesti kod učenika i osoblja škole.

Cilj kampanje:

Animirati roditelje da kroz lokalnu zajednicu pokrenu aktivnosti rješavanja problema objekta škole, riješiti higijenske i zdravstvene probleme, razviti partnerske odnose roditelja i uprave škole.

Rezultati kampanje:

  • Pokrenuta je  roditeljska inicijativa prema nadležnim institucijama za nabavku sredstava za sanaciju sanitarnih čvorova i dovoda pitke vode.
  • Animirane su nadležne službe i institucije i javnost lokalne zajednice za rješavanje problema.
  • Vijeće roditelja je pored sredstava u projektu kampanje svojim aktivnostima uspješno obezbijedilo dodatnih 20.000 KM, što je ogroman uspjeh i rezultat ovog projekta. Zahvaljujući ovoj kampanji, ova škola dobila je iznos od 10.000 KM, od čega 5.000 KM od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i 5.000 KM od strane Ministarstva obrazovanja HNK-a.
  • Povećan je  stepen uključenosti roditelja u aktivnosti i rad škole.

 

Podrška od strane članova Školskog odbora, direktora Škole i Ministarstva nije izostala. Ova Kampanja Osnovne škole „Bijelo Polje“ dala je velike rezultate, roditelji su izrazili veliku zahvalnost donatoru - Kraljevini Norveške Ambasade za podršku u realizaciji ovog projekta.