Tools

USRŠBIH

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BIH

You are here: Home » PROJEKTI USRŠBIH » Realizovani projekti » "Roditelji zagovaraju promjene" » «Voda-izvor života»
Srijeda, 17. Jan. 2018.

Kampanja «Voda-izvor života»

E-mail Ispis PDF

 


Zajednica Bosanska Gradiška –Osnovna škola «Sveti Sava» Dubrave-Laminci,

 Kampanja «Voda-izvor života»

 

Problem kampanje:

U područnoj školi „Sveti Sava” u Lamincima, opština Gradiška veliki problem predstavlja nedostatak pitke vode. Voda koja je trenutno dostupna učenicima i nastavnicima ove škole nije za piće, a snadbjeva se putem hidrofora. Hidrofor je često u kvaru pa vode nema uopšte. Posljedice ovog problema su zdravstvene teškoće učenika i uposlenika. Navedeni problem bi se otklonio priključivanjem škole na gradski vodovod.

Cilj kampanje:

Podizanje svijesti zajednice i nadležnih institucija o značaju i potrebi rješavanja ovog problema škole i povećanje zdravstvene bezbjednosti djece i osoblja škole.

Rezultati kampanje:

  • Putem niza zagovaračkih aktivnosti u ovoj kampanji došlo je do animiranja lokalne zajednice i nadležnih institucija koje su obećale podršku da se ovaj problem riješi. Također je došlo do međusobnog povezivanja roditelja i razvoja povjerenja među roditeljima povratničke populacije i učenicima. Savjet roditelja je unaprijedio svoje zagovaračke vještine za prava učenika na kvalitetno obrazovanje, postao aktivno školsko tijelo i usmjerio svoje aktivnosti na rješavanje prioriteta učenika.
  • 17.12.2010. god je organiziran okrugli sto gdje su učestvovali pored  članova Savjeta roditelja, Uprave škole i predstavnika Savjeta učenika i gosti : Ombudsman za djecu RS, zamjenik Načelnika Opštine,  predstavnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška,  predstavnici 6 osnovnih škola sa opštine,  članovi Školskog odbora,  predsjednik MZ Brezik Laminci, predsjednik MZ Laminci i 4 poslanika Skupštine opštine Gradiška. Ove informacije i aktivnosti kampanje su medijski prezentirane i nalaze se na lokalnom web sajtu: www.gradiska.com