Tools

USRŠBIH

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BIH

You are here: Home » Home
Srijeda, 17. Jan. 2018.

Udruženje za saradnju roditelja i škola BIH

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH: Roditelji su nemoćni zbog nasilnog okruženja

E-mail Ispis PDF

Nakon što se u javnosti pojavila informacija o čovjeku koji ispred osnovnih škola u Kantonu Sarajevo pokušava oteti djecu, roditelji su izrazili veliku zabrinutost i rijetko dopuštaju da djeca idu sama u školu. Apelovali su na sve nadležne institucije da im pomognu napraviti sigurno okruženje za djecu. Na tome već godinama radi Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH.

Ažurirano Utorak, 01 Novembar 2016 18:17

Saopćenje za javnost

E-mail Ispis PDF

Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH

Zagrebačka 18, Sarajevo 71000

Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (61) 449 823

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

www.uskoro.ba 

MEDIJIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

Predmet: Saopćenje za javnost


Udruženje za saradnju roditelja i škola u Bosni i Hercegovini (USRŠBIH) povodom tragičnog događaja stradanja četrnaestogodišnjaka Mahira Rakovca u Sarajevu zbog vršnjačkog nasilja najoštrije osuđuje odgovorne za ovaj brutalni nasilni čin. Porodici i roditeljima učenika upućujemo iskreno saučešće.

Pozivamo nadležne organe i institucije da u okviru svojih nadležnosti sprovedu istragu i sankcionišu odgovorne. Ovom prilikom ukazujemo na veliki problem vršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini, te pozivamo roditelje da ne zatvaraju oči, već ulože veću brigu i odgovornost u odgoju svoje djece, te da sarađuju sa školama i adekvatno reaguju na probleme nasilja kod djece i mladih i zajedno sa školama ulože napore da se problemi rješavaju.

Pozivamo škole da odgovorno i ozbiljno pristupe problemu vršnjačkog nasilja. Naše udruženje već dugi niz godina ukazuje na ovaj problem i bavi se njime, urađen je veliki broj istraživanja nasilja među djecom i nad djecom, edukacija, različitih kampanja i aktivnosti. Sve škole su u Bosni i Hercegovini  dobile Kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama i Protokole o postupanju u slučajevima nasilja, te su sva Ministarstva obrazovanja preporučila korištenje ovog Kodeksa u kojem je posebno naglašen dio da škole moraju biti zdravo i sigurno okruženje za djecu. Preporučeni su svi preventivni i interventni postupci radi zaštite od nasilja u školi. Molimo sve škole da primjenjuju smjernice i uputstva, kako bi se nasilje u školama eliminisalo ili smanjilo na najmanju mjeru. Neophodno je raditi i sa žrtvama nasilja i sa počiniocima nasilja, kao i sa roditeljima.

Neka nam ovaj zadnji tragični događaj gubitka mladog života bude zadnja opomena da svi svoj posao radimo odgovorno, i roditelji, i nastavnici i škole, te da zajedno radimo, ne zanemarujemo ovaj problem, i kada se pojavi da ga na vrijeme uočimo i prijavimo, te poduzmemo sve odgovarajuće aktivnosti za njegovo rješavanje.

 

Predsjednik USRŠBIH

Samir Haljeta, prof.

Ažurirano Srijeda, 06 Januar 2016 20:02

PRO-Budućnost: Poziv za prijave prijedloga projekata Vijeća roditelja

E-mail Ispis PDF

Od 11. augusta do 11. septembra 2014. godine otvoren je poziv za prijave prijedloga projekata u okviru projekta PRO-Budućnost. Projekt uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

CILJ PROJEKTA: Izgradnja povjerenja među građanima svih etničkih skupina u Bosni i Hercegovini.

LOKACIJA: Aktivnosti će se provoditi u 30 gradova/opština/općina u Bosni i Hercegovini koje žele raditi na izgradnji pozitivnih stavova svojih građana, a što će obuhvatati dodjelu bespovratnih novčanih sredstava, javna govorenja, okrugle stolove i kulturne događaje.

Ažurirano Srijeda, 20 Avgust 2014 15:14

IZVJEŠTAJ SA REGIONALNIH PREZENTACIJE

E-mail Ispis PDF

 

IZVJEŠTAJ SA REGIONALNIH PREZENTACIJA PROJEKAT “Žene u BiH – sigurne od prijetnji trgovine ljudima”

U utorak 15.4. 2014.god. održana je Regionalna prezentacija projekta za područje Hercegovine.Prezentator izvještaja bio je mr.Semir Šejtanić. Broj prisutnih učesnika na prezentaciji bio je oko 30.

DSC07015

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Maj 2014 20:54

Prirucnik-Osnovne radionicarskog rada

E-mail Ispis PDF

Priručnik  za  trenere  „Prevencija  trgovine  ljudima“  je  nastao  na  osnovu  praktičnog iskustvenog i zajedničkog rada nevladinih organizacija i trenera u oblasti prevencije trgovine ljudima  u  radu  sa  djecom  i  mladima  iz  neformalnog  obrazovanja  u  kojem  su  učestvovali: Udruženje  „Novi  put“  Mostar,  Udruženje  “Zemlja  djece“  Tuzla,  Udruženje  građana  za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ Bijeljina, Humanitarna organizacija SOS-Kinderdorf Sarajevo, Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH, Centar za socijalni rad Zenica i JU „Dom porodica“ Zenica.Prirucnik

Ažurirano Četvrtak, 01 Maj 2014 18:50

Stranica 1 od 2

  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »